Fűzfakéreg 40g

SKU: vita0248
Bruttó 250 Ft

Lázcsillapításra, enyhítésre, valamint fájdalomcsillapításra használhatunk gyógyteát is, ha nem túl magas a mért lázunk, akkor kipróbálhatjuk ezt is. De ne becsüljük le ezeket sem, a hatóanyagokkal vigyázzunk!

A gyógynövények is érnek sokszor annyit, mint egy gyógyszer. A fehér fűzfa kérgének gyógyító erejét már nagyon régen ismerik.

A fűzfakéreg lázcsillapító, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatású és ezen kívül használják még bélvérzésre is. Ugyanis vérzéscsillapító tulajdonsággal is rendelkezik. Korábban a fűzfakéreg hatóanyagát lázcsillapításra, fejfájásra és reumatikus fájdalmakra használták, a köszvénytől az ételmérgezésig a legkülönbözőbb betegségekre. Fűzfalevelekkel gyógyították a bélgörcsöket vagy emésztéssel kapcsolatos problémákat, mivel emésztésjavító hatása is van.

A fűzfakéregből készült kenőcs vágott és égési sebekre nagyon jó. A növény hatóanyaga viszont ingerelheti a gyomor nyálkahártyáját, ezért azoknak nem ajánlott, akik érzékeny gyomorral rendelkeznek. Ők mondjanak le a használatáról.

A gyógynövény titka abban rejlik, hogy nagyon hasonlít az aszpirinhez, mely szintén komoly fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer. Ehhez hasonlóan a szalicil egyik természetes forrása.

A fűzfakéreg lassabban fejti ki hatását, mint az aszpirin, de tovább is tart és sokkal kevesebb mellékhatása van, mint az aszpirinnek. És ez azért roppant fontos, mert az aszpirin egyik legsúlyosabb mellékhatása pont a gyomorvérzés.

A fűzfakéreg hatékony ízületi gyulladások esetén is, különösen, ha az a hátban, a térdben vagy a csípőben jelentkezik. Csökkenti a gyulladást és a duzzanatot, javítja az ízületek mozgását. Hasznos továbbá az idegfájdalmak és sok más szövetgyulladással járó betegség megelőzésében vagy kezelésében, a nyáktömlőgyulladás, a reuma gyógyításában. Enyhíti még a menstruációs görcsöket, mivel a szalicil megakadályozza az egyik prosztaglandin - egy hormonszerű vegyület- gyulladást és fájdalmat okozó termelődését.

A kéreg hosszú távú használata teljesen biztonságos. Kesernyés íze miatt kapszula formájában a legjobb bevenni. Aszpirinnel együtt ne használd, mert fokozza annak mellékhatásait!

  

A modern kutatás alátámasztotta a fűzfakéreg hatásait, de ez nem jelenti azt, hogy jobb lenne az aszpirinnél vagy az helyett kell használni. A fűzfakéreg is, mint a többi gyógynövényes készítmény, hatóanyagai tartalmát tekintve változó, attól függően, mikor és hogy takarították be, miként tárolták és dolgozták fel a növényt.

Az aszpirin széles körben elérhető, és szabványban elfogadott gyógyszer. Ha hosszabb ideig szükség van arra, hogy szedjük, mindig ezt kell választani a fűzfakéreg helyett. Esetenkénti alkalmazásokban, fejfájás vagy más fájdalmak hirtelen csillapítására a fűzfakéreg hatásosnak és biztonságosnak mondható. Hosszabb távon válasszuk az aszpirint.

Mindenképpen jelezze orvosnak az aszpirin szedését, főleg ha sokáig akarja használni, mivel az aszpirin fiatalkorban előidézheti a Reye-szindróma kialakulását. Ez az agyat és a májat érinti, s olykor halálos kimenetelű betegség. A fehér fűzfakéregben található szalicil valószínűleg nem okoz ilyen problémát, mert másféleképpen bomlik le, mint az aszpirinben található szalicil. A két fájdalomcsillapító hasonlósága miatt mégis fennáll a veszélye, hogy a fehér fűzfakéreg is előidézheti ezt a betegséget, ezért a fehér fűzfakérget tizenhat év alatti gyermek nem használhatja! Gyermekeknek ilyenkor az aszpirin és a fehér fűzfakéreg helyett inkább paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapítót javasolnak.

A legjobb, ha megbeszéljük orvossal a gyógyszerek szedését.

A fűzfakéreg tea készítése és használata: 1 evőkanál kérget tegyünk 3 dl forrásban lévő vízbe, majd 15 percig főzzük, ezt követően szűrjük le, és ízesítés nélkül fogyasszuk.


Termék címkék